MEDIAWIJSHEID VOOR KINDEREN IN HET BASISONDERWIJS

Het oude Egypte en het verzonken continent Atlantis


>
Mysteries uit de oudheid, een fascinerende reis
In 450 voor Christus schreef Plato over het machtige continent Atlantis. Het was een paradijs met een hoogontwikkelde beschaving die ca 11.600 jaar geleden ten onder ging door een wereldwijde catastrofe. Atlantis heeft de mensheid sindsdien voortdurend beziggehouden. Zou het echt bestaan kunnen hebben?
Een catastrofe, een zondvloed?
Zou er ca 11.600 jaar geleden echt een catastrofe plaatsgevonden kunnen hebben waaraan Atlantis ten onder had kunnen gaan? Zijn er aanwijzingen voor een dergelijke rampzalige gebeurtenis te vinden? Alle volkeren op de Aarde spreken over een zondvloed, zou die echt plaatsgevonden kunnen hebben?
Op zoek naar aanwijzingen
Zijn er overblijfselen van die geavanceerde beschaving, of aanwijzingen dat de overlevenden van de ramp zich over de Aarde verspreidden om hun kennis en cultuur uit te dragen en de beschaving nieuw leven in te blazen? Volgens de huidige inzichten begon de beschaving ca 6000 jaar geleden in Soemerië met een explosie van beschaving. Het wiel, het schrift, wiskunde, drukkunst, landbouw, alles werd schijnbaar ineens uitgevonden en toegepast. Kan dat zomaar ineens, of is de menselijke beschaving veel ouder dan tot nu toe door de wetenschap wordt verondersteld?

Workshop in 10 lessen
Uitgangspunt van de workshop vormt de legende van het verzonken continent Atlantis. Er wordt onderzocht of er aanwijzingen te vinden zijn dat er ca 11.600 jaar geleden een wereldwijde ramp plaatsgevonden kan hebben, die het Atlantis hadden kunnen doen verdrinken. Wat voor ramp kan dat dan geweest zijn en wat was de impact ervan?

Zouden er nog restanten van die beschaving te vinden zijn? Volgens de Egyptologen waren de piramides tombes voor de Pharao’s, maar klopt dat wel? De Sphinx is volgens hen 2500 jaar voor Christus gebouwd, alleen lijkt er iets niet te kloppen.. En kan je met koperen gereedschap eigenlijk wel een granieten vaas maken, of een obelisk?

Elke les worden er nieuwe mysteries uit de vroegste geschiedenis en prehistorie behandeld. Van Egypte tot Soemerië, van Libanon tot Zuid-Amerika en het Paaseiland, gaan we op zoek naar al die raadselachtige vondsten die wellicht verwijzen naar een verloren gegane beschaving. De kinderen worden telkens uitgedaagd om te onderzoeken of de huidige verklaringen eigenlijk wel kloppen. Ze leren hierdoor goed te zoeken op het internet en bovenal kritisch te zijn op datgene dat door vrijwel iedereen gedachteloos en als vanzelfsprekend voor waar wordt aangenomen.

Middelen
1 computer of ipad per 2 leerlingen en internet
          
Prijs
60 Euro per les van 60 min. (ex btw)