MEDIAWIJSHEID VOOR KINDEREN IN HET BASISONDERWIJS

Workshop computergames maken


Beschrijving
Achter de computer worden er diverse computerspellen gemaakt met behulp van de software Scratch. Deze software is gratis en in het Nederlands. Het is zowel te downloaden als online benaderbaar (er hoeft dus niets geïnstalleerd te worden op de computers).

Met Scratch worden er op een speelse manier spelletjes en applicaties gemaakt.
Door gebruik te maken van kant en klare stukken programmeertaal die als lego-stukken in elkaar geplaatst kunnen worden, leert het kind spelenderwijs de beginselen van het programmeren kennen. Tegelijkertijd leert het kind ook het tekenen op de computer en het omgaan met- en bewerken van diverse media zoals images, audio en video. Uiteraard leert het kind ook meteen de computer beter kennen.

Scratch
Het toepassingsgebied van Scratch is enorm breed, het maken van games, animaties, muziek, interaktieve verhalen, video’s, rekenen of het in elkaar zetten van een leuke presentatie voor een spreekbeurt, het kan allemaal. Er is een hele grote Nederlandse- en internationale Scratch community online waar het kind de geleerde vaardigheden verder kan delen en ontwikkelen.
Workshop in 10 lessen
Het programma wordt stap voor stap uitgelegd en het geleerde wordt aan de hand van telkens een leuke opdracht per les geoefend en in praktijk gebracht. De spelletjes en projecten die door de leerlingen worden gemaakt zijn direct op internet te bekijken en te spelen. Uiteraard mogen de ouders de gemaakte spelletjes ook zelf uitproberen. Met Scratch heb je al snel een leuk resultaat dat tot de verbeelding spreekt en dit zal er voor zorgen dat de leerling enthousiast zal worden en blijven. Het leren van Scratch is een goede opstap voor het ontwikkelen van de eigen fantasie, het logisch denken, het bedenken van oplossingen voor gestelde doelen en het combineren van diverse media.
Meer informatie
Een korte indruk van de mogelijkheden van Scratch is te zien via deze video.
Een goede lezing over Scratch is te zien op Ted.com.
Middelen
1 computer of ipad per 2 leerlingen en internet
Prijs
60 Euro per les van 60 min. (ex btw)