MEDIAWIJSHEID VOOR KINDEREN IN HET BASISONDERWIJS

Websites maken in Wordpress


Beschrijving
Achter de computer wordt er een website gemaakt met behulp van de software Wordpress. Deze software is gratis en in het Nederlands. Het is zowel te downloaden als online benaderbaar (er hoeft dus niets geïnstalleerd te worden op de computers).

Stap voor stap wordt het programma behandeld en met behulp van een gratis template wordt gaandeweg een eigen website gebouwd. Spelenderwijs leert het kind zo de beginselen van het webdesign en het werken met multimedia bestanden zoals bv images en video. Uiteraard leert het kind ook meteen de computer beter kennen.

Wordpress
WordPress is een content management systeem, dwz dat je op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is. WordPress is het meest gebruikte content management systeem ter wereld en is voortdurend in ontwikkeling. Voor Wordpress is er een enorme hoeveelheid gratis templates beschikbaar waarmee je de website eenvoudig naar eigen smaak kan vormgeven. Tevens is er een grote hoeveelheid plugins beschikbaar waarmee je extra functionaliteit aan de website kan toevoegen, denk bv aan een bezoekersteller, een klok, een carroussel van foto’s etc. De mogelijkheden zijn enorm !

Er is een hele grote Nederlandse- en internationale Wordpress community online waar het kind de geleerde vaardigheden verder kan ontwikkelen.

Workshop in 10 lessen
Elke les wordt er een nieuw onderdeel behandeld dat vervolgens direct wordt toegepast in de website die de kinderen zelf bouwen. Na 10 lessen heeft elk kind zo haar/zijn eigen website gemaakt. De websites van de kinderen zijn direct via internet, de eigen computer of op de mobiel of tablet te bekijken.

Met Wordpress heb je al snel een leuk resultaat dat tot de verbeelding spreekt en dit zal er voor zorgen dat de leerling enthousiast zal worden en blijven. Het leren van Wordpress is een goede opstap voor het logisch denken, het bedenken van oplossingen voor gestelde doelen en het combineren van diverse media.

Na de eerste website is een tweede al snel gemaakt. Er is veel vraag naar websites en de kinderen zullen met hetgeen zij in de workshop geleerd hebben wellicht al op korte termijn geld kunnen verdienen. Uiteraard is dat natuurlijk wel afhankelijk van de belangstelling en inzet van het kind.
Meer informatie
Op de Nederlandstalige website: https://nl.wordpress.org
Middelen
1 computer of ipad per 2 leerlingen en internet
Elke leerling moet een eigen emailadres hebben waar hij/zij toegang toe heeft

Prijs
60 Euro per les van 60 min. (ex btw)